Turkije geeft een Rood licht aan autisme op wereld autisme Bewustzijnsdag op 2 April

In 2008, de Verenigde Naties uitgeroepen 2 April Als World Autism Awareness Day. Bewustmaking over de hele wereld en het ontcijferen van de problemen veroorzaakt door autisme behoren tot de meest fundamentele doelen van deze speciale dag. In de afgelopen jaren zijn veel studies uitgevoerd om de aandacht te vestigen op autisme met de campagne “zet het blauwe licht aan”. Tegelijkertijd werden veel iconische gebouwen zoals de Galatatoren, de Fatih Sultan Mehmetbrug, de Pamukkale Travertines en het kasteel van Amasya in ons land tegelijkertijd met blauw licht verlicht.

Tegelijkertijd droegen veel mensen op oproep van de Tohum Autism Foundation, de ambassadeur van de campagne in Turkije, blauwe kleren en gaven ze de boodschap dat ze zich bewust waren van autisme. Maar mensen met autisme hebben veel meer nodig dan bewustzijn. Daarom is het thema van de campagne dit jaar veranderd. Dit jaar zullen we de campagne ondersteunen met een rode kleur die de noodzaak vertegenwoordigt om mensen met autisme echt te accepteren. Laten we eens kijken naar de details over dit onderwerp samen.

Autisme is een complex neuro-ontwikkelingsverschil dat aangeboren is en het vaakst wordt opgemerkt in de eerste drie levensjaren
Dit aangeboren verschil manifesteert zich door communicatieproblemen in de eerste levensjaren. Het uiterlijk van kinderen met autisme verschilt niet van anderen. Het kan worden gevonden in elke samenleving, geografie, ras of familie. Kinderen met autisme kunnen symptomen vertonen zoals onvermogen om oogcontact te maken, obsessief gedrag, onvermogen om te reageren wanneer hun naam wordt genoemd, spraakvertraging, gebrek aan interesse in games gespeeld door hun leeftijdsgenoten, overmatige interesse in roterende objecten. Ouders moeten hun kind onmiddellijk naar een kinderpsychiater brengen als ze een van deze symptomen waarnemen.

De enige bekende en effectieve remedie voor autisme is constant speciaal onderwijs met vroege diagnose
Met vroege diagnose en goed onderwijs, kunnen de symptomen van autisme in ongeveer 50% van kinderen worden gecontroleerd. Zozeer zelfs dat dankzij deze opleiding, sommige kinderen kunnen geen verschillen van hun leeftijdsgenoten in de volgende jaren.

Momenteel wordt 1 kind elke 20 minuten gediagnosticeerd met autisme. Om deze reden, is het zeer belangrijk om autisme bewustzijn te creëren en dit bewustzijn te accepteren
Zoals we eerder vermeld, hebben mensen met autisme veel meer nodig dan bewustzijn. We kunnen deze behoeften als volgt opsommen:

Het uitvoeren van de screening en vroege diagnose proces vereist om de diagnose te bereiken in functionele en gelijke omstandigheden
Het bereiken van vroeg, intensief, continu en wetenschappelijk onderbouwd onderwijs voor kinderen gediagnosticeerd met autisme op gelijke voet
Wetenschappelijk, intensief en gekwalificeerd speciaal onderwijs voor personen die behoefte hebben aan
Toegang tot inclusief en gekwalificeerd onderwijs van voorschoolse tot hoger onderwijs
Een niet-discriminerende aanpak in inclusieve onderwijsomgevingen
Een niet-discriminerende benadering van openbare ruimtes zoals parken, openbaar vervoer en buurten
Inspraak hebben in individuele en publieke beslissingen over hun leven
Werkgelegenheid en gelijke beloning onder voor het individu geschikte voorwaarden
Zelfstandig wonen opties op volwassen leeftijd
Hospices en zorgdiensten die de mensenrechten op het leven respecteren van mensen met autisme die intensieve ondersteuning nodig hebben
Wanneer dit alles samen wordt geëvalueerd, kunnen we opnieuw zien dat mensen met autisme veel meer nodig hebben dan bewustzijn. Het feit dat de individuen met autisme ontwikkelingsverschillen hebben zou hen niet moeten verhinderen in de maatschappij te integreren. Om deze reden moeten we luisteren naar mensen met autisme, ervoor zorgen dat ze een stem hebben, en hen ondersteunen om hun voorkeuren over hun leven te uiten. Dit alles gaat ook door het accepteren van autisme bewustzijn.

De Tohum Autism Foundation voert sinds 2009 de campagne “Light a Blue Light” uit. Met deze campagne werd beoogd de aandacht te vestigen op het bestaan van autisme en het bewustzijn in de gemeenschap te vergroten.
Hoewel deze campagne het bewustzijn over autisme verhoogt, hebben autisten nog steeds moeite om toegang te krijgen tot gekwalificeerd onderwijs. Ze worden niet geaccepteerd op het werk en hebben grote problemen om deel uit te maken van het sociale leven. Om al deze redenen heeft de Seed Autism Foundation een overgang gemaakt van de blauwe kleur, een symbool van bewustzijn, naar de rode kleur, de opmerkelijke kleur van acceptatie. Rood vertegenwoordigt dat bewustzijn niet genoeg is en dat individuen met autisme in een echte betekenis zouden moeten worden geaccepteerd. Als je de campagne wilt ondersteunen, kun je een foto nemen naast een rood object of een rode jurk dragen en deze delen op je social media-account met de hashtag #autismekırmışıyak.

Geef een antwoord