Gezondheid en de autonome regio ‘ s komen overeen de coronavirusquarantine te verminderen tot 7 dagen

De Volksgezondheidscommissie heeft ermee ingestemd de verplichte quarantaine voor personen die met het coronavirus besmet zijn, te verlagen van 10 tot 7 dagen. Het besluit is met eenparigheid van stemmen aangenomen, na onderhandelingen tussen het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van alle autonome gemeenschappen om de maatregelen ter bestrijding van de pandemie bij te werken.

De gezondheidsautoriteiten hebben een einde gemaakt aan het model van lange isolaties dat al bestond sinds het begin van de gezondheidscrisis van het coronavirus, maar dat al eerder was gemoduleerd. Op 22 September 2020 zat de eerste snede al vast, want het ging van twee weken naar 10 dagen. En nu is het beperkt nog een stap.

Veel van de autonome regio ‘ s hadden al aangekondigd dat ze akkoord waren met deze maatregel, die de strategie nabootst die de dag ervoor door de Verenigde Staten was goedgekeurd. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kozen ervoor om de isolatie te verminderen tot 5 dagen omdat hun wetenschappelijke analyse suggereert dat dit de periode is waarin er de grootste kans op besmetting is.

Madrid, Andalusië of Castilla y León hadden al urenlang voorgestemd, maar de twijfel was gevestigd in het aantal dagen van de quarantaine, iets waar alle deelnemers van de Interterritoriale Raad van Volksgezondheid het niet mee eens waren. Tot slot is gekozen voor een tussenpositie van 7 dagen.

De president van de regering, Pedro Sánchez, heeft ervoor gezorgd dat het een maatregel is die beantwoordt aan de noodzaak om een evenwicht te vinden tussen drie belangrijke gebieden: volksgezondheid, geestelijke gezondheid en economie”, en benadrukte dat het land zich deze versoepeling van de opsluiting kan veroorloven omdat, naar zijn mening, het “evident” is dat Spanje “niet is als een jaar geleden”.

“Het is duidelijk dat we ons in een radicaal andere situatie bevinden. We zijn beter voorbereid, beter beschermd. De meeste gevallen zijn nu asymptomatisch, er is duidelijk een relatie tussen degenen die niet zijn gevaccineerd en het niveau van de intensive care-opnames waarvoor we zijn gevaccineerd, een zeer grote meerderheid,” betoogde hij.

En deze bescherming, meent hij, geldt ook voor de Omicron-variant, ongrijpbaarder met de bescherming die wordt geboden door vaccins, maar met mildere effecten. In die zin heeft Sánchez beweerd dat “we beter voorbereid zijn tegen Omicron dan een jaar geleden” en dat het beste recept om de zesde golf en de verspreiding van deze nieuwe variant het hoofd te bieden een recept is dat vaccinatie, preventiemaatregelen zoals het gebruik van het masker en institutionele eenheid combineert.

Op dit moment nemen de autonome regio ’s al nieuwe beperkingen op, met name vanwege de annulering van evenementen om massa’ s mensen te vermijden. Dit is het geval voor verschillende gemeenschappen die de Three kings parade of andere evenementen al hebben opgeschort omdat, naast het bijeenbrengen van duizenden mensen, velen van hen kinderen zijn, voor wie de vaccinatiecyclus onlangs is geopend en de meeste nog niet zijn ingeënt met het volledige schema.

Bovendien heeft de Baskische lehendakari, Íñigo Urkullu, reeds aangekondigd de capaciteit van de stadions tot 50% te verminderen, een maatregel die de Liga zou kunnen uitbreiden tot het gehele grondgebied van de staat. Echter, midden in de Kerst en slechts een paar dagen voor het einde van het jaar, zullen de festiviteiten opnieuw opvallen, zoals in 2020, voor de beperkingen.

Geef een antwoord